V Národnom parku Poloniny pokrstili mláďa zubra hrivnatého

22.09.2006 Snina

Ruské 22. septembra (TASR) - Symbolický krst trojmesačného mláďaťa štvorročnej zubrice Pasqaline, ktorú spolu so sedemčlennou čriedou vypustili prednedávnom ...
Ruské 22. septembra (TASR) - Symbolický krst trojmesačného mláďaťa štvorročnej zubrice Pasqaline, ktorú spolu so sedemčlennou čriedou vypustili prednedávnom do voľnej prírody v Národnom parku Poloniny v blízkosti hraníc s Poľskom, sa dnes uskutočnil v spomínanej lokalite neďaleko obce Ruské. Minister životného prostredia Jaroslav Izák pomenoval mláďa, ktoré prišlo na svet v závere júna, menom Anna Valentína.

Narodenie mláďaťa zubra hrivnatého je svedectvom toho, že sa čriede v Poloninách darí. Do spomínaného ekosystému vypustili v rámci medzinárodného projektu začiatkom septembra ďalších dvoch zubrov zo zoologickej záhrady v Bratislave a v Chomutove.
Slovenský projekt je súčasťou celokarpatského, ktorého cieľom je prepojenie existujúcich a voľne žijúcich populácií v blízkosti Poľska a v Ukrajine. Odborníci predpokladajú, že čriedy spomínaných krajín sa spoja a vytvoria jednu veľkú stabilnú. Čriedu raz týždenne monitorujú terestrickou rádiotelemetriou. Domovský okrsok spomínaných zubrov má výberu vyše 7800 hektárov.
Obnovu populácie zubra v Karpatoch podporila Štátna ochrana prírody SR, Centrum ochrany prírody Banská Bystrica a Správa národného parku Poloniny v spolupráci so zahraničnými inštitúciami. Zubry pochádzajú z chovov, ktoré sú súčasťou Európskeho programu ohrozených živočíchov - Holandska, Švajčiarska, Talianska a Českej republiky.
Zubor hrivnatý unikol vyhubeniu začiatkom 20. storočia. V západnej, strednej a východnej Európe prežilo iba 54 jedincov, 12 zubrov z tohto počtu vytvorilo základ pre návrat zubra v neskoršom období. Napriek tomu, že zubor sa v súčasnosti vyskytuje v mnohých európskych krajinách, zoologických záhradách, ale aj vo voľnej prírode v čriedach, z dlhodobého hľadiska žiadna populácia nie je dostatočne veľká na to, aby zabezpečila prežitie tohto druhu.
 

Vyberte región